Zjeść głowę cukru : ilustrowana historia kuchni nie tylko dla dzieci
Historia kuchni rozumianej jako gotowanie i przyrządzanie posiłków, sięga początków życia na ziemi. Pierwsi ludzie musieli mocno się natrudzić, żeby zdobyc pożywienie i przetrwać! Jak gotowano bez naczyń? Co jadano, gdy nie znano chleba? Jak przechowywano żywność, skoro nie było lodówek? Co pili nasi przodkowie, którzy nie znali soków ani herbaty, nie wspominając o coca-coli? Przyprawy były kiedyś tak
cenne, że płacono nimi podatki! Słodycze wyglądały inaczej. Gdy nie znano tabletek, lekami były specjalne potrawy i roślinne mikstury. Z tą bogatą ilustrowaną książką zajrzycie do garnków dawnych gospodyń, poznacie przysmaki innych krajów oraz ciekawostki związane z przygotowaniem jedzenia i stylem odżywiania się. Dowiecie się, co jadano w czasach wojny, jak radzono sobie, gdy żywność była na kartki, i jak wyglądają posiłki podawane w wyjątkowych warunkach: w samolotach i statkach kosmicznych. Poznacie też tradycyjne potrawy z Polski i z innych krajów, potrawy najbardziej luksusowe i.....najbardziej obrzydliwe. Życzymy Wam inspirującej kulinarnej podróży przez epoki, regiony i smaki!
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | [Małgorzata Kur ; okładka i ilustracje Małgorzata Kwapińska]. | ||
Hasła: | Kucharstwo Żywność Opracowanie Publikacja bogato ilustrowana | ||
Adres wydawniczy: | Łódź : Kocur Bury, copyright 2019. | ||
Opis fizyczny: | 60, [4] strony : ilustracje ; 33 cm. | ||
Forma gatunek: | Książki. Publikacje popularnonaukowe. | ||
Dziedzina: | Etnologia i antropologia kulturowa Historia | ||
Powstanie dzieła: | 2019 r. | ||
Twórcy: | Kwapińska, Małgorzata. Ilustracje | ||
Przeznaczenie: | |||
Odbiorcy: | Dzieci. 6-8 lat. 9-13 lat. | ||
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki | ||
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)