Dietojarska kuchnia żydowska
Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że
zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy.
Zobacz pełny opisOdpowiedzialność: | wybór z przepisów Fani Lewando opracowały Mecyje: Aleksandra Doniczka, Sabina Francuz, Aleksandra Fruga, Aleksandra Małota, Karolina Skoczylas ; wstęp Paulina Skotnicka. |
Hasła: | Kuchnia żydowska Wegetarianizm Potrawy jarskie Książka kucharska Przepisy kucharskie Literatura żydowska Literatura polska |
Adres wydawniczy: | Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. |
Wydanie: | Wydanie II. |
Opis fizyczny: | 267, [5] stron : ilustracje ; 22 cm. |
Uwagi: | Na stronie tytułowej również tytuł zapisany alfabetem hebrajskim. Utwór oryginalny Fanni Lewando pt.: Vegetarish-dietisher kokhbukh : 400 shpayzn gemakht oysshlislekh fun grinsn, 1938, Vilne. Indeks. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Dziedzina: | Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2021 r. |
Twórcy: | Doniczka, Aleksandra. Opracowanie Francuz, Sabina. Opracowanie Fruga, Aleksandra. Opracowanie Małota, Aleksandra. Opracowanie Skoczylas, Karolina. Opracowanie Skotnicka, Paulina. Wstęp |
Skocz do: | Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)