Francja na talerzu
Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?
- 350 zagadnień do rozgryzienia,
- 1250 specjałów do spróbowania,
- 375 przepisów do przetestowania,
- 260 osobistości ze świata francuskich
kulinariów,
- setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot...
Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się cr?pes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek...
Odpowiedzialność: | François-Régis Gaudry i przyjaciele ; tłumaczenie Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. |
Hasła: | Dziedzictwo kulinarne Gastronomia Kuchnia francuska Kultura stołu Produkt regionalny Zwyczaje żywieniowe Francja Przepisy kulinarne Przewodnik tematyczny |
Adres wydawniczy: | Kraków : Znak Koncept - Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2023. |
Wydanie: | Wydanie I. |
Opis fizyczny: | 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy, portrety ; 34 cm. |
Uwagi: | Na okładce: Wszystko o kuchni francuskiej. Bibliografia na stronach 426-427. Indeksy. |
Forma gatunek: | Książki. Poradniki i przewodniki. |
Dziedzina: | Historia Kulinaria |
Powstanie dzieła: | 2017 r. |
Twórcy: | Dywan, Agnieszka. Tłumaczenie Łapiński, Paweł. Tłumaczenie Zmaczyńska, Natalia. Tłumaczenie |
Skocz do: | Inne pozycje tego autora w zbiorach biblioteki |
Dodaj recenzje, komentarz |
Sprawdź dostępność, zarezerwuj (zamów):
(kliknij w nazwę placówki - więcej informacji)